Parfémy a drogerie FM World

Hledat

Kategorie

Vernostni program Dekorativni kosmetika

KONTAKTY

FM-DROGERIE.CZ

Petr Beneš

Fr.Veselého 673

435 11 Lom u Mostu

....................................

Mobil : 604 749 951

SMS, volání 9:00-23:00

E-mail : info@fm-drogerie.cz

ICQ : 197-299-316

 

Použít lze i

kontaktní formulář
Vytvoření účtu »
Nákup bez registrace!

Vaše vůně?

PRAŽENÍ KÁVY

Unikátní chuť a vůně kávy záleží nejen na kvalitě a původu zrn, ale také na stupni jejich pražení a chlazení. Tajemství dokonalého pražení spočívá v nalezení vhodné rovnováhy mezi teplotou a dobou pražení zrn. Jakékoli malé změny v procesu pražení způsobí, že dostanete šálek kávy s odlišnou chutí nebo vůní.
Proces pražení kávy je umění, za kterým často stojí léta odborné praxe a vynikající intuice. Nejlepší degustátoři vědí, že proces pražení kávy musí být stále kontrolován a každý druh a skupina kávy vyžaduje rozdílné pražení. Drtivá většina kávových zrn je pražena do tmava. Pouze malé procento zrn je pražených do světlé barvy. Souvisí to s potřebami a chutí zákazníků - preferovanější jsou kávy s nižší kyselostí a silnou, intenzivní chutí.
Zelená, neupražená kávová zrna mají světle-krémový nebo nazelenalý odstín, jsou kyselá a obsahují mnohem více kofeinu než zrna vystavena pražení. Během pražení cukr obsažený v zrnech karamelizuje a zrna tím získávají hnědý odstín. Při dlouhém pražení se povrch zrn stává lesklý a mastný.
Káva je pražena v zařízeních zvaných pražičky. Samotný proces pražení trvá od pár až po několik desítek minut, v závislosti na chuti a aroma, které chceme získat. Příliš krátké nebo příliš dlouhé pražení může zkazit chuť kávy. Čím déle je káva pražena, tím získává intenzivnější hořkou chuť a kouřovou vůni, což ne každému vyhovuje. Na druhé straně, káva pražená příliš krátkou dobu, může být na chuť kyselá a málo aromatická. V každém zrně kávy se nachází okolo 800 aromatických olejů a je nutná zvláště důkladná péče, aby se jich uvolnilo co nejvíce.
Následně se zrna chladí - buď cirkulujícím vzduchem, nebo vodou. Ačkoli chlazení vzduchem trvá déle a je dražší, je bezesporu lepší, protože čerstvě upražená zrna neabsorbují vodu. Cirkulující vzduch je způsob zvolený experty: během tohoto procesu jsou zrna v neustálém pohybu a mohou tak pomalu chladnout přičemž si zachovávají většinu aromatických látek.
Pražená káva nemůže být uchovávána tak dlouho, jako zelená kávová zrna, protože během pražení dochází k uvolnění aromatických sloučenin, které mohou kávu zničit. Proto se káva co nejrychleji balí do uzavřených obalů, které zabraňují ztrátě aroma.

Typy pražení kávy

Typ pražení, název pražení, charakteristika zrn a vzhled

Zelená zrna (sušená)
charakteristika zrn a vzhled: velmi světlá, nazelenalá nebo nažloutlá krémová barva, vysoká kyselost, vysoký obsah kofeinu

Světlé pražení (Cinnamon Roast, New England Roast, Half City Roast)
charakteristika zrn a vzhled: suchý povrch, skořicově, světle hnědá barva, v chuti se odráží kyselý tón, vysoký obsah kofeinu

Střední pražení (American Roast, Full City Roast)
charakteristika zrn a vzhled: suchý povrch, světle hnědá barva, silné aroma, vyvážená chuť, silné sladké a jemné kyselé tóny

Tmavé pražení (High Roast, Continental Roast, Vienna Roast)
charakteristika zrn a vzhled: lehce mastný, lesklý povrch, tmavě hnědá, hluboká barva, s jemným nádechem hořkosti

Dvojité pražení (French Roast, Italian Roast, Spanish Roast, Espresso Roast)
charakteristika zrn a vzhled: tmavá, téměř černá barva, nízký obsah kofeinu, mastný povrch, silná chuť bez známek hořkosti, kouřové aroma

Naše volba: Americké pražení

Pro naše zrna jsme vybrali Americký typ pražení, který způsobí, že chuť a aroma kávy Aurile jsou dobře vyváženy, rozvíjí svůj bohatý buket a nabízí komplexní gurmánský zážitek.
Všechny kávy Aurile jsou praženy v Polsku, v malém podniku, při teplotě 210˚C po dobu asi 20 minut, následně se opatrně zchladí cirkulujícím vzduchem. Během pražení získávají zrna světle hnědou barvu. Po upražení je jejich povrch suchý a jejich chuť je komplexní a dobře vyvážená, pokud jde o sladkost, hořkost a kyselost. Na celý proces pražení a sušení kávy dohlíží kvalifikovaní degustátoři.
Přejít do kategorie Káva Aurile


DomůDomů

Košík  

(prázdný)

REKLAMA

Prohlédněte si hodnocení eshopu ostatními zákazníky
Přejít na hodnocení obchodu na Heureka.cz
Certifikát spokojenosti
Náš obchod získal díky vám, zákazníkům, certifikát spokojenosti od Heureka.cz. Děkuji!

Newsletter

Informace o ochraně a zpracování Vašich osobních údajů.